فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 124 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حیدر علی بالو، فرحناز جوکار، سارا یگانه، سهیل حسنی پور، محمدرضا نقی پور، مسعود بقایی، غلامرضا صادقی، گلسا حیا دخت، حسینعلی نیک بخت، فریبرز منصور قناعی* صفحات 274-285

    زمینه:

     سرطان بعد از بیماری‌های قلبی‌عروقی، اصلی‌ترین علت مرگ‌و‌میر در دنیا و سومین علت مرگ در ایران است.

    هدف :

    این مطالعه با هدف بررسی وضعیت اپیدمیولوژیک انواع سرطان در جمعیت کوهورت گیلان انجام شد.

    روش‌ها :

    این مطالعه تحلیلی‌مقطعی بخشی از مطالعه کوهورت گیلان (پرشین) است که 10520 نفر زن و مرد با سن 35 تا 70 سال مشارکت داشتند. میزان شیوع در 100 هزار نفر با استفاده از اطلاعات جمعیتی شهرستان صومعه‌سرا محاسبه شد. داده‌های توصیفی به شکل میانگین±انحراف معیار و تعداد (درصد) گزارش شده و تجزیه‌و‌تحلیل آماری با نرم‌افزار STATA نسخه 13 انجام شد.

    یافته‌ها:

     در این مطالعه، 94 بیمار با 98 مورد سرطان ثبت شد. جمعیت زنان 65 نفر (68/4 درصد) بود. میانگین و انحراف معیار سنی زمان تشخیص در مردان‌ 11/23±47/61 و در زنان 7/87±‌44/30 بود. (کل مشارکت‌کنندگان 10/09±‌‌45/58). شایع‌ترین سرطان شامل سرطان پستان، مغز، سیستم عصبی مرکزی و پروستات بود. در زمان تشخیص جوان‌ترین مرد و زن به‌ترتیب 23 و 19 سال سن داشتتند. 

    نتیجه‌گیری:

     باتوجه‌به نتایج این مطالعه، غربالگری سرطان پستان در زنان و سرطان پروستات در مردان باید به‌عنوان یکی از اقدامات شاخص قرار گیرد که آزمون‌های ماموگرافی و آنتی‌ژن اختصاصی پروستات در این جمعیت در حال انجام است.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، سرطان، کوهورت گیلان
  • مریم مهبودی، حبیب اصغرپور*، سید علی حسینی، رضا رضایی شیرازی صفحات 286-299

    زمینه سالمندی با پدیده اختلالات متابولیک همراه است. اگرچه نقش مفید ورزش و رزوراترول بر سلامت سالمندان گزارش شده، اما اثر تعاملی آزمایش تناوبی شنا و رزوراترول بر سیستم آنتی اکسیدانی در بافت کبد متعاقب سالمندی هنوز شناخته نشده است.
    هدف هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر تعاملی آزمایش تناوبی شنا و رزوراترول بر بیان سوپر اکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و مالون دی آلدیید در بافت کبد موش های صحرایی سالمند بود.
    روش ها در این مطالعه تجربی 32 سر موش صحرایی نر سالمند 18 تا 20 ماهه با وزن تقریبی 350 تا 370 گرم در 4 گروه 8 سری شامل کنترل، آزمایش تناوبی شنا، رزوراترول و آزمایش تناوبی شنا+رزوراترول قرار گرفتند. در مدت 6 هفته گروه های 3 و 4 روزانه 100 میلی گرم مکمل رزوراترول محلول در 1 درصد متیل سلولز به صورت گاواژ دریافت کرده و گروه های 2 و 4 به میزان 3 جلسه در هفته تمرینات شنا را انجام دادند. در انتها مقادیر بیان ژنی گلوتاتیون پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز با روش Real Time PCR و مقادیر مالون دی آلدیید با استفاده از کیت الایزا اندازه گیری شدند. 
    یافته ها مقادیر گلوتاتیون پراکسیداز در گروه آزمایش تناوبی شنا+رزوراترول به طور معناداری بالاتر از گروه های کنترل (0/001=P)، رزوراترول (0/04=P) و آزمایش تناوبی شنا (0/002=P) بود. مقادیر مالون دی آلدیید در گروه های رزوراترول (0/001=P)، آزمایش تناوبی شنا (0/001=P) و آزمایش تناوبی شنا+رزوراترول (0/001=P) به طور معنا داری کمتر از گروه کنترل بود و در گروه آزمایش تناوبی شنا+رزوراترول به طور معناداری کمتر از گروه های رزوراترول (0/001=P)  و آزمایش تناوبی شنا (0/009=P) بود.
    نتیجه گیری به نظر می رسد آزمایش تناوبی شنا و رزوراترول هر کدام به تنهایی اثرات مطلوبی بر بهبود سیستم دفاع آنتی اکسیدانی و پراکسیداسیون لیپیدی در بافت کبد دارند. از این رو، پیشنهاد می شود جهت پیشگیری از آسیب های کبد سالمندی از آزمایش تناوبی شنا و رزوراترول استفاده شود.

    کلیدواژگان: ورزش، رزوراترول، آنتی اکسیدان، استرس اکسیداتیو، کبد، سالمندی
  • نگار خسروی فرد*، فائقه قلی نیا، فرزانه استوارراد، زهرا دلیلی کاجان، حمیده محمدی، پارمیدا فرزام صفحات 300-311

    زمینه آنومالی های دندانی به دلیل اختلالاتی که در زیبایی و عملکرد بیماران ایجاد می کنند، حایز اهمیت هستند و همراهی آن ها با ناهنجاری های کرانیوفاسیال موجب پیچیده تر شدن درمان های ارتودنسی می شود.
    هدف مطالعه حاضر با هدف مقایسه فراوانی آنومالی های دندانی بین مال اکلوژن های گوناگون اسکلتی انجام شد. به علاوه، فراوانی آنومالی ها بر اساس سن و جنسیت بیماران نیز بررسی شد.
    روش ها تعداد 310 بیمار که 32/9 درصد دارای اکلوژن کلاس I، 33/9 درصد کلاس II و 33/2 درصد کلاس III بودند، از نظر غیبت دندانی، دندان اضافه، نهفتگی، میکرو/ماکرودنشیا و دنس اینواژیناسیون/اواژیناسیون بررسی شدند. ارتباط ناهنجاری های دندانی با مال اکلوژن و جنسیت با آزمون های کای دو و دقیق فیشر و تاثیر سن به وسیله آزمون تی مستقل تعیین شد.
    یافته ها فراوانی کلی ناهنجاری های دندانی 33 درصد به دست آمد. بیماران کلاس III بالاترین میزان ناهنجاری ها را داشتند (40/8 درصد).با این حال، این تفاوت ازنظر آماری معنادار نبود (0/105= P). غیبت دندانی و نهفتگی فراوان ترین ناهنجاری ها در هر 3 نوع مال اکلوژن اسکلتال بودند. بروز نهفتگی بین مال اکلوژن ها تفاوت معناداری داشت (0/001< P)، به طوری که بالاترین میزان متعلق به گروه اسکلتال کلاس III بود. غیبت دندانی بیشتر در مردان مشاهده شد (0/040= P). میکرودنشیا و نهفتگی ارتباط معناداری با سن داشتند (0/05< P).
    نتیجه گیری ناهنجاری های دندانی بیشتر با مال اکلوژن اسکلتی کلاس III مرتبط هستند. علاوه بر این، جنسیت و سن در بروز برخی از انواع ناهنجاری ها نقش دارند.

    کلیدواژگان: ناهنجاری های دندانی، مال اکلوژن، ارتودانتیکس
  • کبری نجف زاده مهویزانی، مرجان دایی حامد، گیتا الکن صابری، زهرا حصاری* صفحات 312-327

    زمینه میکرو ذرات یکی از سیستم های دارورسانی برای انتقال پایدار دارو در زمان طولانی است. کلوتریمازول یک داروی ضد قارچ پرمصرف است. 
    هدف ساخت میکروذرات کلوتریمازول با 2 حامل پلی اتیلن گلایکل و موم زنبور عسل جهت کنترل الگوی رهش دارو است. 
    روش ها میکروذرات کلوتریمازول با استفاده از 2 حامل به روش خشک کردن توسط اسپری تهیه شدند. مورفولوژی و اندازه ذرات با استفاده از میکروسکوپ نوری و الکترونی و تحلیل اندازه ذرات با استفاده از آنالیزور ذرات زتاسایزر انجام شد. بررسی درصد آزاد سازی میکروذرات با استفاده از اسپکتروسکوپی UV انجام شد. تحلیل طیف سنجی فروسرخ، به منظور شناسایی برهم کنش های احتمالی بین میکروذرات کلوتریمازول با سایر اجزا انجام شد.
    یافته ها اندازه میکروذرات با هر 2 نوع حامل در دامنه زیر هزار میکرومتر بود. مورفولوژی نشان داد میکروذرات ساخته شده با استفاده از موم زنبور عسل و پلی اتیلن گلیکول به ترتیب ساختار شبه کریستالی و کریستالی داشتند. بررسی آزاد سازی دارو، بیانگر حداکثر رهایش 80/52 درصدی در فرمولاسیون F3 میکروذرات تهیه شده با موم زنبور عسل و حداکثر رهایش 79/29 درصدی در فرمولاسیون F6 میکروذرات تهیه شده با پلیمر پلی اتیلن گلایکل بود. تحلیل طیف سنجی فروسرخ نشان دهنده وجود برهم کنش بین کلوتریمازول و موم زنبور عسل بود. 
    نتیجه گیری هر 2 پلیمر از نظر الگوی آزاد سازی دارو با یکدیگر مشابهت زیادی داشتند، اما از نظر واکنش پلیمر با دارو نشان داده شد که موم زنبور عسل با دارو واکنش نشان می دهد که از این نظر پلیمر پلیاتیلن گلیکول مزیت دارد.

    کلیدواژگان: کلوتریمازول، میکروذره، خشک کردن توسط اسپری، موم زنبور عسل، پلی اتیلن گلایکل 6000
  • هومان هاشمیان*، فینا صنعتی صفحات 328-337

    زمینه پنومونی از عفونت های جدی در کودکان بوده و آمپیم یکی از عوارض مهم آن است که سبب ایجاد خطر بیشتر در کودکان مبتلا می شود. بنابراین تشخیص هر چه سریع تر آن از ارزش بالایی برخوردار است. 
    هدف این مطالعه با هدف بررسی ارزش 2 مارکر التهابی حجم متوسط پلاکتی و نسبت نوتروفیل به لنفوسیت در تشخیص زودرس آمپیم در کودکان مبتلابه پنومونی بستری در بیمارستان 17 شهریور رشت انجام شده است. 
    روش ها این مطالعه بر روی پرونده بستری 128 کودک 3 ماه تا 14 سال مبتلابه پنومونی باکتریال با آمپیم پلور و 128 کودک با پنومونی باکتریال بدون این عارضه انجام شد. مقادیر حجم متوسط پلاکتی و نسبت نوتروفیل به لنفوسیت در بدو ورود و و اطلاعات جمعیت شناختی و مشخصات بالینی بیماران با نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 تحلیل شدند. جهت محاسبه فاصله اطمینان برای سطح زیر منحنی راک از روش آزمون دو جمله ای استفاده شد. سطح معناداری در تمام آزمون ها 0/05 در نظر گرفته شده است.
    یافته ها از کودکان مطالعه شده، 42/2 درصد دختر بودند. بیشترین رده سنی کودکان بررسی شده در رده کمتر از 3 سال (35/2درصد) قرار داشتند. کودکان مراجعه کننده با پنومونی باکتریال با آمپیم به طور معناداری از نسبت نوتروفیل به لنفوسیت، تعداد پلاکت و حجم متوسط پلاکتی بالاتری نسبت به کودکان مراجعه کننده با پنومونی بدون آمپیم برخوردار بوده اند (به ترتیب 0/040=P=0/005، P و 0/021=P). همچنین نتایج تعیین قدرت پیش بینی کنندگی شاخص های حجم متوسط پلاکتی و نسبت نوتروفیل به لنفوسیت در تشخیص آمپیم نشان داد هر 2 متغیر در پیش بینی موثر بودند (به ترتیب P=0/020 و P=0/039).
    نتیجه گیری نتایج حاصل از این مطالعه بیانگر آن بود که استفاده از نسبت نوتروفیل به لنفوسیت و میانگین حجم پلاکتی در تشخیص زودرس عارضه مهم پنومونی باکتریال، یعنی آمپیم در کودکان نقش دارد.

    کلیدواژگان: آمپیم، پنومونی، حجم متوسط پلاکتی، کودک، لنفوسیت، نوتروفیل
  • مجید برادران، مایده میرزایی ملاطی*، رقیه اعتمادی فر، سمانه کوچک اسعدی، نسرین پارسامهر صفحات 338-349

    زمینه:

     همه‌گیری کووید-19، تاثیرات گسترده‌ای بر سلامت جسمانی و روانی جمعیت عمومی داشته ‌است. در این میان، کارکنان درمان بخش‌های مراقبت ویژه کرونا با آسیب‌های روانی جدی هنگام کار مواجه هستند.

    هدف:

     این مطالعه با هدف بررسی رابطه اختلال استرس پس از آسیب، حساسیت اضطرابی و تاب‌آوری در کارکنان خدمات درمانی طی همه‌گیری کووید-19 در شهر رشت در سال 1400 انجام شده ‌است.

    روش‌ها :

    طرح آماری پژوهش از نوع مقطعی‌تحلیلی و جامعه آماری پژوهش همه کارکنان درمان در بخش‌های مراقبت ویژه کرونا در بیمارستان‌های پورسینا و رازی شهر رشت است. شرکت‌کنندگان با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. تعداد 94 نمونه در مطالعه شرکت کردند. از پرسش‌نامه‌های استرس پس از آسیب ودرز و همکاران، حساسیت اضطرابی ریس و همکاران و تاب‌آوری کانر دیویدسون برای جمع‌آوری اطلاعات استفاده شد. داده‌ها با روش‌های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه تجزیه‌و‌تحلیل شد.

    یافته‌ها :

    براساس نتایج، ارتباط منفی معنا‌داری بین اختلال استرس پس از آسیب و تاب‌آوری (0/405-=P<0/001, r) و ارتباط مثبت معنا‌داری بین اختلال استرس پس از آسیب و حساسیت اضطرابی (0/633=P<0/001, r) وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که به‌ترتیب متغیرهای تاب‌آوری (0/208-=P=0/004, b) و حساسیت ‌اضطرابی (0/574=P=0/001, b)، متغیر استرس پس از آسیب را به‌طور معناداری تبیین می‌کنند. 

    نتیجه‌گیری :

    تاب‌آوری می‌تواند به‌عنوان یک عامل محافظ در مقابله با اثرات منفی استرس نقش بسزایی داشته باشد. همچنین نشانه‌های اولیه اختلال استرس پس از آسیب در افرادی، پیامدهای بدتری به همراه دارد که دچار اضطراب یا احساسات بدنی ناشی از آن می‌شوند.

    کلیدواژگان: اضطراب، تاب آوری، اضطراب، کووید-19
  • سیده زهرا میری، جعفر رحمانی کهنمویی*، سید اسماعیل صفوی خلخالی صفحات 350-361

    زمینه:

     تتراکلراید کربن ‌به‌عنوان ماده شیمیایی بینابینی در صنایع کاربرد دارد. این ماده تحت‌تاثیر آنزیم‌های سیتوکروم‌ پی450 به محصولات سمی واکنشگر تری کلرومتیل تبدیل شده و به‌عنوان سم محیطی باعث آسیب بافتی، از‌جمله آسیب کبدی از‌طریق استرس اکسیداتیو می‌شود. پیوند کبد، درمان موثر برای نارسایی و آسیب‌های کبدی است، اما با کمبود اندام‌های اهداکننده دردسترس محدود است. 

    هدف :

    در این مطالعه، اثر تزریق محیط کشت حاصل از سلول‌های بنیادی مزانشیمی بند ناف بر بهبود استرس اکسیداتیو ناشی از تزریق تتراکلراید کربن در کبد ارزیابی شد.

    روش‌ها :

    21 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار بالغ هم‌وزن، به‌صورت تصادفی ساده به 3 گروه 7 تایی شامل گروه کنترل، گروه آزمایش A  (دریافت تتراکلراید کربن) و گروه آزمایش B (دریافت تتراکلراید کربن و سلول‌های بنیادی مزانشیمی انسانی) تقسیم شدند. به گروه کنترل به‌صورت تک دز سالین نرمال تزریق شد. گروه آزمایش A و گروه آزمایش B به‌روش داخل صفاقی، تتراکلرید کربن را با نسبت 1:1 به همراه روغن زیتون دریافت کردند. پس از گذشت 24 ساعت  از تزریق تتراکلراید کربن، در 3 روز متوالی موش‌های گروه B با تزریق کاندیشن مدیوم آزمایش شدند. 48 ساعت پس از تزریق اول کاندیشن مدیوم از همه موش‌ها خون‌گیری انجام شد. شاخص‌های استرس اکسیداتیو شامل ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی و مالون‌دی‌آلدیید ارزیابی و با استفاده از تحلیل واریانس یک‌طرفه و نرم‌افزار SPSS نسخه 25 بررسی شدند.

    یافته‌ها:

     براساس نتایج حاصل از مطالعه، بین میزان ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی در گروه‌های مختلف مطالعه‌شده اختلاف آماری معناداری وجود نداشت (P>0/05). با‌این‌حال، بیشترین میزان ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی در گروه B (آزمایش‌شده با تتراکلراید کربن و سلول‌های بنیادی مزانشیمی انسانی) و بین میزان مالون‌دی‌آلدیید در گروه‌های مختلف، بیشترین میزان در گروه A (آزمایش‌شده با تتراکلراید کربن) ملاحظه شد. 

    نتیجه‌گیری :

    مطالعه حاضر نشان می‌دهد سلول‌های بنیادی مزانشیمی انسانی در زمان مطالعه‌شده نتایج معناداری نداشته ‌است. شاید با افزایش زمان آزمایش بتوان به نتایج متفاوتی دست یافت.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمی، کاندیشن مدیوم، کبد، استرس اکسیداتیو، موش صحرایی
  • امین عمرانی، هما فقیهی*، زهره محمدی، پرستو میرزابیگی، حامد منتظری قدس، علی رستگاری صفحات 362-377
    زمینه

    مایکوفنولات موفتیل داروی تضعیف کننده سیستم ایمنی در درمان انواع بیماری های کلیوی و پیوند اعضاست. طی مطالعات اولیه و تعیین محدوده غلظتی مواد جانبی، اهمیت تاثیر میزان زانتان گام و سوربیتول در کیفیت و پایداری ماده موثره مشخص شد.
    هدف هدف از این مطالعه، بهینه سازی مقادیر مواد مذکور با استفاده از روش داده های تجربی بود تا با کمترین میزان طراحی آزمایش به بهترین نتیجه دست یافت.

    روش ها 

    از روش طراحی مرکب مرکزی برای تهیه فرمولاسیون ها استفاده شد. مقادیر زانتان گام و سوربیتول به عنوان متغیرهای مستقل و حجم سدیمانتاسیون (میزان فاکتور F)، مقدار ماده موثره پس از تهیه و پس از 3 ماه نگهداری در دمای 45 درجه سانتی گراد به عنوان متغیرهای وابسته بودند. پس از تهیه فرمولاسیون ها به روش گرانولاسیون مرطوب، آزمون کروماتوگرافی و تعیین فاکتور F انجام شد. 

    یافته ها 

    تحلیل پاسخ ها مبین معنادار بودن افزایش میزان زانتان گام تا 75 میلی گرم در افزایش پایداری فیزیکی و نیز محافظت ماده موثره دارو تا 98 درصد پس از 3 ماه نگهداری بود. افزایش مقدار سوربیتول از 10 گرم تا 25 گرم، نقش معناداری در بهبود خواص مذکور نداشت. نمونه بهینه حاوی 16/69 گرم سوربیتول و 68/81 میلی گرم زانتان گام با خطای پیش بینی کمتر از 5 درصد بود. 

    نتیجه گیری

    روش داده های تجربی در این مطالعه به خوبی مقادیر 2 ماده جانبی تعیین کننده کیفیت نهایی فرآورده را بهینه سازی کرد. حد بیشینه زانتان گام و محدوده میانی سوربیتول در ایجاد فرآورده مطلوب پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مایکوفنولات موفتیل، سوسپانسیون، زانتان گام، سوربیتول، بهینه سازی، پایداری فیزیکوشیمیایی
|
  • Heydar Ali Balou, Farahnaz Joukar, Sara Yeganeh, Soheil Hassanipour, Mohammadreza Naghipour, Massood Baghaee, Gholamreza Sadeghi, Golsa Hayadokht, Hossein Ali Nikbakht, Fariborz Mansour-Ghanaei * Pages 274-285
    Background

    Cancer is the leading cause of death in the world after cardiovascular disease, and is the third leading cause of death in Iran.

    Objective

    This epidemiological study aims to investigate different types of cancers in Sowme’e Sara County, Guilan, Iran.

    Methods

    This analytical cross-sectional study is a part of the PERSIAN Guilan cohort study that was conducted on 10520 adult men and women in Sowme’e Sara County. The prevalence rate was determined per 100,000 people. Descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency, and percentage) were used for describing data. Statistical analyzes were performed in STATA version 13 software. 

    Results

    In this study, 94 patients with cancer and 98 types of cancer were recorded. Most of patients were female (n=65, 68.4%). The mean age at diagnosis in men and women was 47.61±11.23 and 44.30±7.87 years, respectively (Total=45.58±10.09 years). The most common cancers were breast cancer, brain & central nervous system cancer, and prostate cancer. The minimum age for diagnosis in men and women were 23 and 19 years, respectively,.

    Conclusion

    Screening for breast cancer in women and prostate cancer in men living in Sowme’e Sara County should be done which is currently underway using mammography and prostate specific antigen tests.

    Keywords: Epidemiology, Cancer, Guilan Cohort study
  • Maryam Mehboodi, Habib Asgharpour*, Seyed Ali Hosseini, Reza Rezaeeshirazi Pages 286-299

    Background Aging is associated with metabolic disorders. Although the beneficial effects of exercise and resveratrol consumption in the health of the elderly has been reported, the combined effect of intermittent swimming and resveratrol consumption on the antioxidant system in liver tissue is not clear yet. 
    Objective This study aims to investigate the combined effect of intermittent swimming and resveratrol consumption on the expression of superoxide dismutases (SOD), glutathione peroxidase (GPx), and Malondialdehyde (MDA) in the liver tissue of older rats.
    Methods In this experimental study, 32 elder rats were divided into four groups: control, swimming, resveratrol and swimming+resveratrol. The resveratrol (100 mg) dissolved in 1% methylcellulose was administrated daily by gavage. The swimming was performed at three sessions per week. The GPx and SOD expression levels were measured by real-time polymerase chain reaction method, and the MDA level was measured by ELISA method.
    Results The GPx level in the swimming+resveratrol group were significantly higher than in the control (P=0.001), resveratrol (P=0.04) and swimming (P=0.002) groups. MDA levels in the resveratrol (P=0.001), swimming  (P=0.001) and swimming+resveratrol (P=0.001) groups were significantly lower than in the control group; in the swimming+resveratrol group, it was significantly lower than the resveratrol (P=0.001) and swimming (P=0.009) groups.
    Conclusion It seems that intermittent swimming and resveratrol consumption have favorable effects on improving the antioxidant defense system and lipid peroxidation in liver tissue. Therefore, it is recommended to use intermittent swimming and resveratrol to prevent liver damage in the elderly.

    Keywords: Exercise, Resveratrol, Antioxidant, Oxidative Stress, Liver, Aging
  • Negar Khosravifard*, Faegheh Gholinia, Farzaneh Ostovarrad, Zahra Dalili Kajan, Hamideh Mohammadi, Parmida Farzam Pages 300-311

    Background Dental abnormalities are considered important, since they cause aesthetic and functional problems for people. Orthodontic treatment becomes more complicated when craniofacial abnormalities are accompanied with dental abnormalities. 
    Objective This study aims to compare the frequency and type of dental abnormalities among patients with different skeletal malocclusion classes in northern Iran in terms of age and gender.
    Methods Participants were 310 patients (32.9% Class I, 33.9% Class II, and 33.2% Class III). They were evaluated with respect to hypodontia, hyperdontia, impaction, microdontia, macrodontia, and dens invaginatus/evaginatus. Association of the prevalence of dental abnormalities with the type of malocclusion and gender was assessed by chi-square test and Fisher’s exact test, while independent t-test was used to determine its association with age.
    Results The overall frequency of dental abnormalities was 33%. Class III patients had the highest rate of dental abnormalities (40.8%); however, the difference was not statistically significant (P=0.105). Hypodontia and impacted teeth were the most frequent abnormalities in all malocclusion groups. Occurrence of tooth impaction differed significantly among the three malocclusion groups (P<0.001), where the highest rate belonged to the class III group. Hypodontia was more frequent in males (P=0.040). Tooth impaction and microdontia were the two abnormalities that showed significant association with age (P<0.05).
    Conclusion Dental abnormalities in northern Iran is more prevalent among people with the skeletal class III malocclusion. The prevalence of some dental abnormalities is associated with gender and age.

    Keywords: Tooth Abnormalities, Malocclusion, Orthodontics
  • Kobra Najafzadeh Mahvizani, Marjan Daeihamed, Gita Alkan Saberi, Zahra Hesari* Pages 312-327

    Background Microparticles are one of drug delivery systems designed for sustained and controlled release of drugs for a long period of time. Clotrimazole is a broad-spectrum antifungal agent, which is generally used for treatment of Candida albicans and others fungal infections.
    Objective The present study aims to fabricate Clotrimazole microparticles using beeswax (lipophilic coating) and polyethylene glycol (hydrophilic coating).
    Methods In this study, Clotrimazole microparticles by polyethylene glycol (PEG 6000) and beeswax were prepared using spray drying technique. Morphology and size of the microparticles were assessed using optical microscopy and scanning electron microscopy. Particle size analyses were performed using Zetasizer technique. The drug release rate was measured using ultraviolet-visible spectroscopy. To study the interactions between microparticles and carriers, Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) was used. 
    Results Size of the microparticles was below 1000 µm. The microparticles prepared from beeswax and PEG 6000 had quasicrystalline and crystalline morphologies, respectively. The maximum drug release rate in 6 hours was 80.53% in formulation F3 (microparticles prepared by beeswax) and 79.29 in formulation F6 (microparticles prepared by PEG 6000). The FTIR results showed probable interactions between clotrimazole microparticles and beeswax. 
    Conclusion Both beeswax and PEG 6000 polymers result in similar rate of drug release; however, since beeswax has interactions with clotrimazole, PEG 600 formulation seems to be more appropriate for fabrication of clotrimazole microparticles.

    Keywords: Clotrimazole, Microparticle, Spray Drying, Beeswax, Polyethylene Glycol 6000
  • Houman Hashemian*, Fina Sanati Pages 328-337

    Background Pneumonia is one of the severe infections in children, and empyema is one of its essential complications which causes more risk in affected children. Therefore, its early diagnosis is of great importance.
    Objective This study aims to compare the value of two inflammatory markers including mean platelet volume (MPV) and neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) in children with pneumonia associated with and without pleural empyema.
    Methods This study was conducted on the data of 128 children aged 3 months to 14 years with bacterial pneumonia associated with pleural empyema and 128 children without pleural empyema. The MPV and NLR values and the patients’ demographic and clinical characteristics were analyzed in SPSS software version 18 software. The confidence interval for the area under the ROC curve was calculated using binomial exact method. The significance level was set at 0.05.
    Results Of 256 children, 42.2% were girls, and most of children had ages <3 years (35.2%). Children with empyema had significantly higher NLR, platelet count, and MPV than children without empyema (P=0.040, 0.005, and 0.021, respectively). The MPV (P=0.020) and NLR (P=0.039) were significant predictors of empyema.
    Conclusion The use of NLR and MPV may be useful in the early diagnosis of empyema in children with pneumonia.

    Keywords: Empyema, Lymphocyte, Mean platelet volume, Neutrophil, Pneumonia, Child
  • Majid Baradaran, Maedeh Mirzaei Malati *, Roghayeh Etemadifar, Samaneh Kouchak Asaadi, Nasrin Parsamehr Pages 338-349
    Background

    The coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic has extensively affected the public physical and mental health, especially the medical staff working in the COVID-19 wards of hospitals.

    Objective

    This study aims to evaluate the relationship between post-traumatic stress disorder (PTSD), anxiety sensitivity (AS), and resilience among hospital medical staff in Rasht, during the COVID-19 pandemic.

    Methods

    This is an analytical cross-sectional study. The study population consists of all medical staff working in the COVID-19 wards of Poursina and Razi hospitals in Rasht, Iran. Of these, 94 participated who were selected using a convenience sampling method. Weathers et al.’s post-traumatic stress disorder checklist, Reiss et al.’s AS index, and Connor-Davidson resilience scale were used for data collection. The data were analyzed using Pearson correlation test and multiple linear regression analysis.

    Results

    There was a significant negative correlation between PTSD and resilience (r=‌-0.405, P=‌0.001). and a significant positive correlation between PTSD and AS (r=0.633, P=0.001). The results of multiple analyses showed that resilience (B=-0.208, P=0.004) and AS (B=0.574, P=0.001) could significantly explain the PTSD in medical staff.

    Conclusion

    Resilience can be an important protective factor against PTSD in hospital medical staff during the COVID-19 pandemic. The medial staff with AS may experience the symptoms of PTSD more.

    Keywords: Anxiety, COVID-19, Post-Traumatic Stress Disorder, Resilience
  • Seyyedeh Zahra Miri, Jafar Rahmani Kahnamoei *, Seyyed Esmaeil Safavi Khalkhali Pages 350-361
    Background

    Carbon tetrachloride (CCI4) is used as a chemical intermediate in industries. It can be converted into toxic reactive products of trichloromethyl radical under the influence of cytochrome P450 enzymes, and cause tissue damage, including liver damage, through oxidative stress. Liver transplantation is an effective treatment for liver failure but is limited due to the shortage of organ donors.

    Objective

    This study aims to evaluate the effect of human mesenchymal stem cell-conditioned medium (hMSC-CM) on the oxidative stress induced by CCI4 in rats.

    Methods

    Twenty-one adult male Wistar rats matched for weight were randomly allocated into three groups of 7: control, treatment A (receiving CCI4), and treatment B (receiving CCI4+hMSC-CM). A single dose of normal saline was injected into the rats in the control group. Treatment group A and B received intraperitoneal injection of CCI4 along with olive oil with a ratio of 1:1. Twenty-four hours after CCI4 injection, the rats in group B were treated by injection of hMSC-CM for three consecutive days. Forty-eight hours after the injection of hMSC-CM, blood samples were collected from all rats. Oxidative stress markers including total antioxidant capacity (TAC) and malondialdehyde (MDA) were measured and the data were analyzed using one-way analysis of variance in SPSS software, version 25.

    Results

    There was no statistically significant difference in TAC and MDA levels between different groups (P>0.05). The highest levels of TAC was observed in treatment group B, and the highest level of MDA was observed in treatment group A. 

    Conclusion

    The hMSC-CM has no significant effect on the oxidative stress in the liver. It is possible to achieve significant results by increasing the duration of treatment.

    Keywords: Mesenchymal stem cell, Conditioned medium, Liver, Oxidative stress, Rats
  • Amin Umrani, Homa Faghihi*, Zohreh Mohammadi, Parastoo Mirzabeigi, Hamed Montazeri Ghods, Ali Rastegari Pages 362-377
    Background 

    Mycophenolate mofetil as an immunosuppressive agent is widely administered in patients with kidney disorders and following organ transplantation. The amounts of xanthan gum and sorbitol, as two excipients of mycophenolate mofetil, are influential on the final quality and stability of the suspension. 

    Objective

    In this experimental study, we aim to optimize the levels of xanthan gum and sorbitol in the Mycophenolate mofetil powder. 
    Methods A Central composite design was used to prepare the formulations. The amounts of xanthan gum and sorbitol were considered as independent variables while the sedimentation volume (F value) and concentration of active pharmaceutical ingredient (API) after preparation and after 3 months of storage at 45 ͦC were considered as dependent variables. The samples were prepared through wet granulation process. Chromatography analysis and determination of F value and API were then performed. 

    Results

    Analysis of variance showed that the increase in the amounts of xanthan up to 75 mg provided higher F value and better protection of API after 3 months by 98%, while the increase of sorbitol from 10 to 25 g had no significant effect on these variables. Optimized sample composed of 16.69 g sorbitol and 68.81 mg xanthan gum. Predicted error was desirably less than 5%. 

    Conclusion 

    The proposed formulation of mycophenolate mofetil powder for oral suspension with optimum amounts of xanthan gum and sorbitol has good stability. High level of xanthan gum and moderate level of sorbitol are recommended for preparing an optimal product.

    Keywords: Mycophenolate Mofetil, Suspension, Xanthan Gum, Sorbitol, Optimization, Physicochemical stability